23 mars 2009

Lektionen började med att jag uppdaterade vår blogg lite med ett nytt miljötips. (Vi måste ju hålla vår miljöprofil uppe nu!) Jag och Johanna tog oss en titt på kriterierna till SM i Miljöpriset. Rapporten kändes fortfarande välskriven och vi reviderade bara några meningar i den.  Därtill mailade jag Emma Edström i Ung Företagsamhet då vi hade lite frågor angående SM. Vi hade varit lite osäkra på formerna kring denna nationella mässa. Det visade sig att vi skulle ställa ut med monter ifall vi går vidare, vilket känns väldigt osäkert hur vi skulle kunna fixa mitt i en skolvecka och allt. Det problemet får vi dock ta när det kommer, och jag hoppas ju verkligen fortfarande att vi går vidare till finalen, Det skulle verkligen kännas som en seger att få åka dit.

Lite senare blev det dags för företagsmöte. Vi planerade en del inför när vi ska hålla vår redovisning inför skolan. I och med att vi ska prata om Röda Korset måste vi fortsätta planera detta. Det är min läxa till nästa projektarbeteslektion att kolla runt lite på Röda Korsets hemsida och se ifall det finns någon grund som vi kan använda för till exempel ett quiz eller några värderingsövningar. Detta för att vi ska kunna engagera folket i skolan och inte bara tråka ut dem med att prata. Vi planerar också att köra kläd- och pengainsamling - båda frivilliga såklart.

13 mars 2009

Åh. Det har hänt så mycket idag, en mängd nya intryck. Även om det för mig varit en ganska krävande dag med en hel del stress så har det på det stora hela varit en väldigt, väldigt lyckad dag för M.A.J.S Uf!

På morgonen när vi anledde till Konsert & Kongress i Linköping var det väldigt stressigt, det var svårt att veta vart vi skulle ta vägen, lokalen är ju otroligt stor, och vi gick fel några gånger. Till slut hittade vi emellertid platsen för vår monter. Det var först då vi insåg några brister i planeringen. Vi hade dels inte fått med oss någon stege och nådde inte upp att tapetsera vår monter, dels hade vi missförstått monterns uppbyggnad och visste därmed inte hur vi skulle kunna sätta upp tvättlinorna på montern, i och med att en inte fick fästa något på framsidan av monterns väggar. Dessutom hade Malin de flesta av våra möbler och hon hade inte kommit än.

Tack vare att vi var fyra smarta hjärnor som samarbetade (Tack Valarie) så löste vi dock problemen rätt bra. Detta visar verkligen hur bra det är att vara flera i ett företag, det blir lättare att hitta nya lösningar på problem. Slutligen kom också Malin med våra möbler. Mitt i uppbyggnaden av montern var vi tvugna att springa iväg och hålla en tämligen oförberedd företagspresentation, som jag ändå tyckte gick rätt bra. När vi kom tillbaka hade Malin och Valarie fixat lite med montern och det visade sig att vi ändå hade ganska gott om tid på oss att fixa klart, trots att jag hade känt mig så stressad innan. När montern var färdig gick vi iväg till öppningsceremonin, vilken jag tyckte var väldigt mycket för högljudd.

Tydligen skulle prisutdelning av vissa pris ske redan då, vilket innebar att vi alla satt med massor pirr i magen. När det blev dags för presentation av vilka som hade kammat hem Miljöpriset och landshövdingen började läsa motiveringen kände jag direkt att det var vi, beskrivningen stämde precis med de saker jag själv hade lyft fram i miljörapporten. Och ja, det var verkligen vi som vann! Det var helt underbar med en verkligt stor framgång för oss. Jag är väldigt stolt!

Resten av mässan gick helt okej, vi sålde sammanlagt sex tygpåsar, vilket visserligen inte var så hemskt mycket, men miljöpriset gjorde ändå att det kändes som att vi hade vunnit.  Jag är nöjd med vår planering och vårt genomförande. Det enda som jag känner att vi kunde ha gjort bättre var att vi borde ha varit mer inriktade på att sälja, vi blev rätt distraherade av att vinna pris. Dock tror jag att vi är säkrare försäljare utanför sådana här stora arrangemang och jag hoppas att vi den närmaste tiden kan storsatsa på att öka försäljningen på vår blogg.


12 mars

Sista dagen inför mässan har varit minst sagt hektisk. Jag har känt mig ganska stressad eftersom att det varit så otroligt mycket att hålla reda på, följaktligen har det också varit väldigt varierande arbetsuppgifter under dagen.

På morgonen satte jag mig vid datorn för att finslipa försäljningsargumenten lite, jag tog fram lite siffror på hur många plastkassar vi förbrukar varje år i Sverige och liknande. Hade egentligen velat hitta någon jämförelse på en tygkasses ekologiska fotspår och en plastkasses dito men det fanns faktiskt mindre än jag trodde på internet. Dock är den diskussionen absolut inte något jag tror att jag kommer ha svårt att argumentera för, det är ju trots allt en väldigt självklar skillnad i resursförbrukning. 

Senare jobbade Johanna och jag en hel del med att pyssla ihop saker till montern, klä om en lampskärm och liknande. Under tiden förberedde Maria power point-presentationen till tävlingen om Bästa Uf-företag. Den blev riktigt snygg. Dock hann vi knappt med att träna något alls, vilket vi antagligen borde ha gjort, men jag tror vi fixar det bra ändå med tanke på att ingen ju kan M.A.J.S UF bättre än vi tre! Vi passade också på att trycka några (halvsnygga) second-hand t-shirtar till imorgon med våra fyra "ledord" på framsidan. Jag tror vi kommer sticka ut en hel del från mängden på marknaden i och med att de flesta antagligen kommer att ha beställt tröjor från något tryckeri, vilket jag ser som en fördel. Våga Vara Egen. Vi skrev också ett schema över morgondagen så att alla ska ha koll på när de  tar lunch och så.

Efter lunchen gick vi för att handla lite tilltugg till mässan och ett snöre att använda som tvättlina att hänga tygpåsar på. När vi kom tillbaka tog vi ett informellt företagsmöte för att ta en sista titt på tävlingskriterier och regler inför morgondagen. Efter mötet kände åtminstone jag mig otroligt slutkörd men det var lite småsaker kvar att fixa ihop. Till slut var dock dagen slut och då bar det av hemåt för att vila upp sig ordentligt inför morgondagen. Pepp!

11 mars 2009

Efter att jag hade skrivit loggbok på morgonen, kollade vi mail och planerade lite. Därefter började vi skriva på en presentation till Bästa Uf-företag. Det gick ganska bra, tycker jag. Dock var det svårt att bedöma hur lång presentationen kommer att bli och jag tror att vi tyvärr kommer att bli tvugna att korta ner den lite, presentationen ska nämligen inte vara längre än fem minuter. Detta får vi ta itu med imorgon. Vi ska ä'ven göra en power point till presentationen, för att göra den lite mer spännande. Till det behöver vi en del foton.

På eftermiddagen bar det av till Röda Korset för att träffa Monica. Vi fick mycket positiv respons, dessutom fick vi låna en del saker till mässan och vi fick nytt tyg.

Imorgon blir det sista spurten inför mässan. Det är väldigt mycket att hålla reda på, vilket framkallar en hel del stress. Vi har ju dock skrivit mängder med listor så det underlättar verkligen. Listor är företagarens bästa vän.

10 mars 2009

Andra dagen på projektveckan idag! På förmiddagen började jag med att skapa en skylt med vår logga. Det blev lite pill med att få ordning på ramen som vi hade tänkt att placera skylten i men det blev ett riktigt bra resultat, tycker jag.

Under eftermiddagen tog jag och Johanna tag i att gå igenom precis hur vår monter skulle se ut och precis vad för saker vi ska ha med oss och vart vi ska få dem ifrån. Vi skrev en lista som vi sedan prickar för när vi har fixat punkterna på den. Under tiden pysslade Maria med att förbereda polaroidfoton till montern. De blev riktigt fina, tycker jag. En annan sak vi passade på att fixa var en miljöbok som vi tänkte ta med till mässan. I den kan folk få skriva sina egna miljötips, så att de känner att de inte bara behöver handla av oss, utan att vi kan sprida ett bra budskap också.

En god nyhet: Sophia bekräftade att det bara var en miss från Uf:s sida att vi inte fått miljöpriset bekräftat, vi är alltså anmälda. Det kändes väldigt skönt. Hoppas vi har en chans!

9 mars 2009

Idag var den första dagen på projektveckan. Jag känner mig väldigt peppad (bortsett från att jag varit så trött att jag inte kunnat hålla ögonen öppna hela dagen).  På morgonen började vi med en diskussion med de andra projektgrupperna. Varje grupp/person presenterade sitt projekt och hur processen hittills hade gått och vi gav varandra tips på hur vi skulle kunna gå vidare. Det var väldigt intressant och gav ganska mycket. Nästa vecka ska vi följa upp diskussionen.

Efter lunch hade vi ett möte med Malin & Valarie, där vi planerade väldigt mycket inför mässan. Vi fick många bra tips och klarade ut en del saker som vi var osäkra på. Vi har skrivit en lista över allt som vi ska ha med oss till mässan samt gjort en ungefärlig tidsplanering för veckan. Dessutom har jag bokat ett möte med Monica (R.K.) till på onsdag. 

En motgång vi märkte idag var att på bekräftelsen för anmälan till uf-mässan varn det inte bekräftat att vi skulle delta i tävlingen om miljöpriset. Detta kändes inte alls roligt eftersom att jag hade lagt ner mycket tid på den rapporten... Imorgon ringer vi till Sophia och ser om detta stämmer.

Vår tidsplanering för veckan ser ut likt följer:

Tisdag: (fm) - arbeta med skylt  och mäta upp tapeter till montern
                       - skriva loggbok
              (em) -börja jobba med presentation för bästa UF-företag
                        - titta på tävlingskriterier
                        - Maria fixar bilder till montern och uppdaterar bloggen.

Onsdag: (fm) -  kolla listan
                         - mäta upp tapeter
               (em) - gå till Röda Korset, möte med Monica. Fixa saker till montern!
                         - fortsätta med presentation.

Torsdag:  - se till att göra klart det som behövs inför morgondagen.
                  - träna försäljning
                  - göra upp ett schema över mässdagen.

2 mars 2009

Nu börjar det dra ihop sig inför den regionala mässan. VI har mycket på gång men också hela den kommande skolveckan (projektvecka) då vi helt kan ägna oss åt företaget. Tills dess ska jag:
Kolla om jag har någon tapet hemma som vi kan använda till vår monter (vi är ju med och tävlar om snyggaste montern)
Ta kontakt med RK-ungdomsförbund för att se om vi kan få något gratis material ifrån dem som vi kan ha med oss till mässan.
Ringa Monica på RK. Vi behöver ha ett möte innan mässan.
Fundera över "skylten" till montern. Jag har lovat att försöka göra en. Dock vet jag inte alls hur den ska se ut men när jag väl får en idé så blir det nog en rolig arbetsuppgift.

Vi i företaget ska också hinna ha ett företagsmöte någon gång denna vecka, då vi kan planera inför vecka 11.

RSS 2.0