20 maj 2009

Det här inlägget blir troligtvis det sista jag skriver i min loggbok! Tänk vad Uf-året gått snabbt ändå...

SM i Ung Företagsamhet, dag 1

Bosse skjutsade mig och Johanna, samt våra montergrejer till Älvsjö och Stockholmsmässan, medan Maria tog tåget dit. När vi kom fram började vi genast bygga det vi trodde var vår monter. Efter mer än två timmars arbete var vi klara! Vi var helt slut, eftersom att vi inte hade hunnit äta något under dagen och skulle precis åka iväg till vårt hotell för att checka in och göra i ordning oss inför mässan, då vi helt plötsligt fick reda på att vi hade byggt i fel monter. Helt sonika fick vi gå av bussen och gå tillbaka till "vår" monter för att riva ned allt vi hade byggt upp. Det kändes verkligen inte kul, och särskilt inte eftersom att vi var så trötta. Det kändes omjöjigt att hinna riva ned och bygga upp montern - utan att helt förstöra tapeterna - och dessutom hinna käka något innan mässan började. Då var vi nog rätt nära att ge upp. Som tur är gav vi inte upp, utan UF:s personal hjälpte oss med arbetet och det tog inte alls så lång tid som vi först befarat.  Montern såg fortfarande bra ut, även om tapeterna var rejält skrynkliga på sina ställen. Jag måste öva på att inte ge upp så lätt känner jag, det går ju faktiskt att lösa det mesta om en bara får lite hjälp! UF:s personal ställde också upp och skjutsade oss till hotellet så att vi kunde byta om och lämna våra väskor.

Efter en lagom seg invigning med lite väl mycket applåderng så öppnade mässan. Först då kom vi att tänka på vilken otroligt dålig plats vi hade blivit tilldelade; längst in i ett hörn. Detta var väldigt synd och jag tror att vi missade många potentiella kunder på grund av detta. En annan sak som jag tror gjorde att vi förlorade potentiella kunder var att Visma och något mer företag delade ut gratis tygpåsar till alla och en var, och att deras monter alltid passerades innan vår passerades, det var nämligen flera stycken som sade att de gärna hade handlat av oss om de inte redan hade fått en gratis påse tidigare. Dessutom var det flera andra företag som sålde tygpåsar och väskor, precis i närheten av oss. Konkurrensen var med andra ord ganska hård och jag är glad att vi ändå lyckades sälja två stycken tygpåsar på bara 2 ½ timme.


SM i Ung Företagsamhet, dag 2

Den nittonde maj var en lång dag som började med sex timmars mässa. I början av dagen känns det dock väldigt roligt att vara där och vi såg till att ta ordentligt med pauser så att alla fick vila sina ben lite, då kände jag att det är väldigt skönt att vi är tre i vårt företag, jag skulle aldrig orka vara helt ensam i ett företag. (dessutom blir dynamiken så mycket bättre i en grupp, tycker jag!) Efter några timmar blev vi dock riktigt trötta och kändes oss kanske inte jättemotiverade att försöka sälja mer, dels på grund av konkurrensen och dels på grund av vårt undanskymda hörn. Trots det lyckades vi idag uppnå vårt mål för mässan eftersom vi sålde 3 stycken påsar. (Målet var att sälja 5 stycken)

Efrer mässan ville vi ju såklart bara åka iväg till hotellet för att hinna slappna av lite innan galamiddagen men märkte snart att nitpistolen hade ställt till en del problem för oss; vi hade två montrar att dra ut väldigt många nitar ur och det var nästintill omöjligt att få tag på något verktyg som kunde underlätta detta. TIll slut fick vi det och vi fick bort nästan alla nitar. Puh. Nu har jag åtminstone lärt mig att nitpistol inte är ett bra sätt att sätta upp saker i en monter, om det nu blir någon nästa gång.

Galamiddagen; vi satt spända och väntade när Miljöpriset skulle ropas ut och fann snart besviket att vi inte ens var några av de fyra nominerade. Det kändes lite småsurt att vi hade suttit och hoppats på att vinna när vi tydligen inte ens var nominerade. Nåväl, jag blev faktiskt inte så besviken som jag trodde att jag skulle bli, för det var trots allt ett företag med en helt annan tjänst vår som vann och de förtjänade det säkert. Middagen i övrigt var väldigt långsam och utdragen tyckte jag, särskilt eftersom att jag kände att jag inte alls mådde bra; under dagen hade min förkylning hunnit utvecklas riktigt mycket.

I och med allt detta så var det väldigt skönt att komma till hotellrummet och bara slappna av tillsammans. Det jag älskar mest med att driva företag är verkligen gemenskapen inom företaget - som bara tycks växa sig starkare och starkare. Något ska väl motgångar vara bra för!

Det känns också skönt att kunna lämna SM bakom oss nu, så att vi istället kan koncentrera oss ordentligt på årsredovisningen framöver. Samtidigt känns det också verkligen att vi har lyckats åstadkomma något under det här året, eftersom att vi faktiskt kom iväg till SM och vi har knappast blivit nedslagna av att inte vinna, jag känner mig snarare mer taggad att fortsätta utvecklas inom miljöområdet, men även inom det estetiska området. Vi måste fundera över om vi ska fortsätta med M.A.J.S även efter UF-årets avslutande.

Hur som helst är jag nöjd med vår insats under SM, jag tror att vi kanske kunde ha sålt mer under andra förutsättningar men tror att vi var för trötta för att kunna göra en större kraftansträngning. Jag vet faktiskt inte alls hur vi skulle kunna få mer energi, vi försökte att sova ordentligt natten mellan mässorna och ta ordentligt med pauser.

11 maj 2009

Nu är det slutspurten inför SM! Tyvärr är det här en av våra kämpigaste skolveckor även i andra avseenden och mitt schema är minst sagt fullspäckat. Som sagt så är tidsbrist den största motgången vi har inom företaget och det är nu ännu mer påtagligt än tidigare. Trots det känns det hyfsat lugnt inför SM, och det känns som att det kommer att bli riktigt kul ändå, även om det är nervöst.

Under dagens lektion försökte vi planera hur vår monter ska se ut, det mesta är fixat nu, i och med att Johanna och Maria var på Colorama och hämtade tapeter i fredags, men vi har också lite problem med att få tag på en byrå som vi skulle kunna ha i vår monter, istället för glasbordet som vi hade sist - vi känner at vi behövde lite mer plats att lägga saker på/i. Dessutom så skulle vi kunna förvara våra värdesaker och vår proviant i byrålådorna, så att de slipper synas för allmänheten. Det var svårt att hitta en byrå i rätt storlek men än har vi inte gett upp jakten. Annars så tror jag att det mesta till själva montern är färdigt, förutom att vi ska piffa till tapeterna lite på fredag efter skolan. Nu gäller det bara att klara ut lite saker med Malin om hur själva resan till och från Älvsjö ska gå till.

Vi har också stött på ett litet problem vad gäller vår ekonomi; det saknas 89 kronor i vår kassa. Vi måste fundera ut hur detta kan komma sig och vad vi ska göra åt saken.


15 maj 2009


Efter en väldigt lång dag samlades M.A.J.S UF för att fixa det sista inför mässan! Vi målade våra tapeter och packade ihop våra saker. På våning två kunde vi hitta ett fint gammaldags bord som kunde ersätta byrån vi först hade tänkt ha i vår monter, så då löste sig det problemet.

Under veckan rätades också alla frågetecken kring transport från och till SM ut. På måndag morgon, cirka 09:30,  åker Johanna och jag åka med Bosse från skolan, vi kommer ta med all packning i hans bil. Maria tar tåget från Katrineholm och möter oss vid Älvsjömässan. På tisdag eftermiddag kommer Malin för att vara med oss under dagen och tar,  när vi har rivit montern sedan med sig våra prylar i sin bil. Vi tar till sist tåget hem onsdag förmiddag. Det känns jättebra att skolan har ställt upp och hjälpt oss med det här, det har hjälpt oss väldigt mycket.

Vi har också skrivit ut ett schema över mässdagarna och planerat när var och en ska ta rast och dylikt. Nu ska vi vila upp oss inför SM! En annan viktig sak vi har gjort är att vi kommit överens om ett mål inför mässan; vi ska sälja minst 5 stycken tygpåsar. Anledningen till att vi sätter ribban relativt lågt är att vi tror att konkurrensen kommer att vara ganska hård och då vill vi inte ha för höga ambitioner och sedan bli besvikna...

4 maj 2009

Idag gick en stor del av lektionstiden åt till att titta på en annan grupps redovisning. I övrigt gör vi just nu en sista kraftansträngning vad gäller försäljning, vilket faktiskt går rätt bra, samt arbetar med vår årsredovisning - jag är klar med den delen jag tilldelats hittills men vet inte om jag kommer behöva göra någon mer del.

Märkligt nog känner jag mig helt lugn inför SM just nu, trots att vi har en del kvar att fixa. Det är svårt att komma ihåg vad exakt vi ska göra just nu, jag vet inte varför, men kanske har vi blivit lite förslappade inom företaget eftersom att det är vår...? Jag tror att vi behöver ha ett ordentligt företagsmöte och bara planera exakt vad vi behöver göra den närmaste tiden, vilket vi då inte hann med idag.

Imorgon tror jag att vi ska försöka gå iväg till Colorama i Norrköping, som ju ska sponsra oss med tapeter till vår monter. Vi såg dock att det låg lite avsides men jag hoppas att vi ändå ska hinna med det på lunchrasten imorgon, eftersom att vi har rätt lång rast.

RSS 2.0